کولر گازی یکی از محصولات تهویه است که دارای قابلیت سرمایش و گرمایش می باشد و در انواع و اشکال مختلفی تولید و مورد استفاده قرار می گیرد. نیاسرویس در این مقاله شما را با انواع کولر گازی آشنا می نماید. کولرگازی ها از سیکل تبرید پیروی می کنند که اصلی ترین اجزای آن کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور است. مبرد فریونی با ویژگی های خاص از داخل این سیکل بسته عبور می کند تا با تبادل حرارتی با محیط، سرمایش و گرمایش فضای کاربری را تامین کند. تبرید به منظور شرایط مناسب برای کاهش دمای یک ماده نسبت به محیط آن صورت می گیرد و یا انتقال گرما از یک محیط با دمای پایین به یک محیط با دمای بالاتر. گرما از یک محیط با دمای بالاتر به یک محیط با دمای پائین تر به خودی خود انتقال می یابد و نیاز به عملیات خاصی نداریم ولی چنانچه بخواهیم عکس این عمل را انجام دهیم حتما نیاز به کار خاصی داریم. در سیستم تبرید تراکمی مقداری گرما در اواپراتور جذب و مقداری گرما در کندانسور دفع می گردد
سیستمی که مسیر این چرخه را طی کند، دستگاه سرد کننده و سیستمی که مواجه با چنین چرخه ای شود، سیستم سرد کنندگی تبرید می نامند. در هر سیستم تبرید هدف گرفتن بیشترین مقدار گرما از منبع سرد با صرف کمترین مصرف انرژی می باشد.
اجزای سیکل تبرید
کمپرسور:
با مصرف انرژی الکتریکی، گاز مبرد را از اواپراتور کشیده و فشرده می سازد سپس وارد کندانسور می نماید. کمپرسورها براساس ظرفیت و اقلیم و نوع دستگاه، انواع مختلفی دارند که در کولر گازی معموولا از نوع روتاری، پیستونی و اسکرال استفاده می گیرد.
کندانسور:
برای دفع گرمای جذب شده در اواپراتور و گرمای حاصل از تراکم مبرد در کمپرسور از کندانسور استفاده می شود.
شیر انبساط:
باعث کاهش فشار مبرد مایع و پایین آوردن دمای اشباع مبرد می شود.
اواپراتور:
با جذب گرمای محیط که موجب تبخیر مبرد درداخل آن می شود، باعث می شود حرارت از محیط سرد و از محصولات موجود در محیط گرفته شود.
ظرفیت کولرگازی:
برحسب Btu/hr بیان می شود که (British Thermal Unit) واحد اندازه گیری انرژی گرمایی می باشد. در تعریف، هر BTU میزان گرمایی است که دمای یک پوند آب را در فشار یک اتمسفر به میزان یک درجه از 60 درجه فارنهایت به 61 درجه فارنهایت برساند.
انواع کولر گازی:
کولرگازی پنجره ای: در این نوع همه اجزای سیکل تبرید در یک مجموعه قرار گرفته و از ابتدایی ترین های کولر گازی است. به دلیل اینکه نیمی از آن باید در محیط داخل و نیمی دیگر در محیط بیرون در مجاورت هوای آزاد قرار گیرد و معمولا در محل پنجره نصب می شود، به کولر گازی پنجره ای معروف است.
مقایسه: کولرگازی پنجره ای در مقایسه با کولر گازی اسپلیت دارای خرابی کمتر و در عوض صدا و مصرف انرژی بالاتری و به طور کلی قیمت کولر گازی پنجره ای نسبت به اسپلیت پائینتر است.
کولرگازی قابل حمل(پرتابل):
بدنه ای مشابه کولر گازی پنجره ای داشته و تنها تفاوت آن قابل حمل بودن است. در همه این کولر ها باید هوای کندانسور از طریق لوله پلاستیکی به بیرون هدایت شود و موارد استفاده این دستگاه بیشتر در فضاهای کوچک و اتاقکها می باشد. لازم به ذکر است کولر گازی پرتابل در ظرفیت های بالاتر به علت داشتن صدای بیشتر و ابعاد بزرگتر تولید نمی شود.
اسپلیت:
کولر گازی اسپلیت چرخه تبرید تراکمی را به دو قسمت تقسیم می کند که یک قسمت در داخل محیط و دیگری در بیرون از ساختمان در هوای آزاد نصب می شود. با این کمپرسور، به بیرون از محیط ساختمان منتقل شده و تنها قسمت اواپراتور که وجود آن در داخل محیط ضروری است، در داخل قرار می گیرد.
اسپلیت دیواری (Wall Mounted):
اسپلیت دیواری شامل تنوع ظرفیتی از 9000 تا 36000 BTU/h بوده و در بعضی مدل ها دارای کمپرسور اینورتر با کمترین میزان مصرف است. در این نوع اسپلیت پنل داخلی یا همان اواپراتور بر روی دیوار نصب می شود و به همین دلیل به نام اسپلیت دیواری شناخته می شود.
داکت اسپلیت یا اسپلیت کانالی (Duct):
در نوع داکت اسپلیت یا اسپلیت کانالی، یونیت داخلی در داخل سقف کاذب قرار می گیرد و نیاز به یک سیستم کانال کشی برای توزیع هوای مطبوع می باشد. از مزایای این نوع اسپلیت عدم اشغال فضای دیوار، امکان تعبیه کویل آب گرم در یونیت داخلی و کم شدن تعداد کندانسورها است.
معایب:
انتخاب برند نامعتبر و کانال کشی غیر اصولی معمولا سبب صدای زیاد در حین کار دستگاه خواهد بود. از دیگر معایب این سیستم می توان به عدم استقلال در کنترل دمای فضاهای مختلفی که داکت اسپلیت در آن نصب شده است اشاره کرد.
اسپلیت ایستاده (Standing):
دارای دو بخش داخلی و بیرونی است و از نظر عملکرد کاملا مشابه اسپیلت دیواری می باشد. تنها تفاوت این سیستم با اسپلیت های دیگر در این است که طراحی یونیت داخلی به خصوص فن آن، برای فضاهای بزرگ مانند سالن ها، رستوران ها و مساجد مناسب است که پرتاب باد به نسبت بیشتری دارد.
اسپلیت سقفی زمینی (Floor Ceiling):
در اسپلیت سقفی زمینی، یونیت داخلی هم بصورت زمینی کنار دیوار قرار می گیرد و هم بصورت خوابیده زیر سقف قابل نصب است.
اسپلیت کاستی (Cassette):
این نوع اسپلیت در داخل سقف نسب و از وسط مکش هوا و از چهار جهت خروج هوا دارد که معمولا دارای کاربری تجاری و اداری است.
اسپلیت سقفی دیواری (Wall Mounted Ceiling):
مانند اسپلیت دیواری است فقط دریچه مکش آنها بصورت اریب طراحی شده که می توان پنل داخلی را تا بالاترین حد ممکن به سقف نصب نمود. در اسپلیت دیواری معمولی یونیت داخلی برای چرخش بهتر هوا باید حداقل 20 سانتی متر تا سقف فاصله داشته باشد.
کولر گازی مولتی پنل یا چند تکه(Multi Panel):
یک دستگاه بیرونی شامل کندانسور هوایی و کمپرسور و چند دستگاه داخلی از انوع مختلف ذکر شده می تواند وجود داشته باشد. تعداد دستگاه های داخلی از 2 تا حدود 100 عدد می تواند باشد.
سیستم هایی که دارای بیش از چهار پنل داخلی می باشند، معمولا تکنولوژی پیشرفته الکترونیکی، قابلیت کنترل و استفاده مجزای هر دستگاه داخلی، مانند یک دستگاه کاملاً مستقل را دارند که اصطلاحاً به آنها سیستم های جریان مبرد متغییر (Variable Refrigerant Flow) یا VRF گفته می شود.
برندهای محبوب و موجود کولرگازی در ایران:
برندهای متفاوتی از نظر نوع، کاربرد و قیمت کولر گازی در ایران وجود دارد که برحسب نیاز و بودجه خود میتوانید یک مورد از آنها را انتخاب نمایید. در زیر انواع شرکت های موجود در ایران نامبرده شده است:
الجی
سامسونگ
گری
اوجنرال
مدیا
هیوندا
تراست
میتسوبیشی
بوش
TCL
توشیبا
دوو
هیتاچی
جنرال
گرین
برندهای قابل تهیه از فروشگاه نیاسرویس
نیاسرویس جهت ارائه هر چه بهتر خدمات به مشتریان و همشهریان عزیز، علاوه بر نصب و تعمیر تمامی برندهای کولرگازی در تهران، انواع مدل های تولید شده تحت نظارت برندهای جنرال، گری، مدیا و ایوولی را در تمام نقاط ایران به فروش میرساند و خدمات نصب ایمن و مشاوره دقیق برای انتخاب بهترین گزینه ممکن را برای شما فراهم نموده است. کافیست جهت کسب اطلاعات بیشتر با همکاران ما در نیاسرویس از طریق صفحه تماس با ما، یا دیگر راه های ارتباطی موجود با ما در ارتباط باشید. قیمت
مواردی مهم در انتخاب کولر گازی
قیمت: یکی از مهمترین عواملی است که مشتریان ملاک انتخاب قرار می دهند و سوداگران با توجه به این امر با قیمت های وسوسه کننده سعی در جلب مشتریان داشته و اجناس تقلبی را بجای اصل ارائه می دهند. انواع روش های که کولرگازی های تقلبی را بجای اصل بفروش می رسانند می توان از نام های مشابه کالای اصلی و یا عینا لوگوی اصلی را روی دستگاه های اصلی تقلبی و بی نام و نشان خود قرار می دهند.
گارانتی: از جمله مواردی که باید به آنها توجه داشت گارانتی اعلامی است که سودجویان برای دستگاه های اعلام می نمایند و وعده گارانتی دستگاه های اصلی را به مشتریان می دهند. در صورتی که این تعهد از سمت یک فروشنده و نه یک شرکت و سازمان داده می شود و مشتریان در صورت خرابی دستگاه راه به جایی نمی برند و این امر بر بی پایه بودن گارانتی این افراد دلالت دارد.