ما در تیم نیاسرویس برای ارائه خدمات هرچه بهتر به شما عزیزان، اقدام به جمعآوری اطلاعات کاربردی و ایجاد یک مسیر راهنمای مناسب برای انتخاب آگاهانه چیلر نموده و آن را در اختیار شما عزیزان قراردادهایم.
چیلر چیست؟
چیلر دستگاهی است که با حذف گرما از طریق فشرده سازی یا چرخهی تبرید جذبی، گرما را از بین میبرد و مایع سرد یا گاز سرد ایجاد میکند. سپس سیال سرد شده میتواند از طریق مبدل حرارتی به تجهیزات خنک کننده یا از طریق دیگر فرآیندهای دیگر HVAC توزیع شود. محصول جانبی چیلرها، گرمای اتلافی است که باید از بین برود یا برای افزایش بهرهوری، از آن برای گرم کردن چیز دیگری استفاده شود.
توجه داشته باشید که چیلر سرما تولید نمیکند بلکه گرما را از بین میبرد. چیلر یک سیستم خودکفاست زیرا منبع تبرید خاص خود را دارد. این منبع تبرید در بسیاری از سیستمهای تهویه مطبوع مانند خود فن کوئل وجود ندارد و عاملی مانند دیگ بخار یا پکیج آب باید آب را به عنوان منبع تامین کند.
وظایف چیلر:
به طور کلی وظایف چیلر عبارتند از:
- کنترل دما
- کنترل رطوبت
- ایجاد جریان هوا
- تمیزکردن هوای محیط
انواع چیلر بر اساس نوع عملکرد دستگاه
چیلر تراکمی
تفاوت اصلی چیلر تراکمی با انواع دیگر چیلر در وجود کمپرسور است. چیلرهای تراکمی معمولا برای انجام وظیفه در سقف، زیرزمین و موتورخانه ساختمانها با هر نوع کاربری مسکونی، تجاری، صنعتی، تفریحی، آموزشی و غیره نصب میشوند. در واقع امکان نصب آسان این دستگاه در قسمتهای مختلف سبب شده است تا در بین سیستمهای تهویه، محبوبیت بیشتری داشته باشد.
چیلر جذبی
چیلرهای جذبی به جای کمپرسور مکانیکی، از منبع گرما برای انتقال مبرد به دور سیستم خنککننده استفاده میکنند. چرخهی ترمودینامیکی این سیستم توسط گرما ایجاد میشود که به طور کلی از طریق بخار، آب گرم یا عمل احتراق تامین میشود. در طول چرخه، مخابرات مبرد جذب میشوند، که مواد جاذب را رقیق میکند. جاذب متداول این سیستم، لیتیوم بروماید است که با آب و مبرد ترکیب میشود. در برخی از چیلرها، از ترکیب آب و آمونیاک نیز استفاده میشود.
پرکاربردترین نوع چیلر، چیلر تراکمی است به همین دلیل در ادامه به بررسی دقیق این دستگاه و سیستم عملکرد انواع آن خواهیم پرداخت
نحوهی کار چیلر تراکمی
در حالت کلی فعالیت چیلر تراکمی بدین صورت است که آب ورودی به دستگاه که به دلیل فعالیت دستگاههای صنعتی یا کولرهای گازی گرم میشود در چیلرهای سردسازی شده و با پمپاژ آب به واحدهای داخلی برگردانده میشود. اما به صورت دقیقتر:
- مایع گرم شده از طریق دریچه ورودی به اواپراتور چیلر وارد میشود، در این قسمت مایع با گرفتن گرما از محیط تبخیر شده و وارد فاز گازی میشود. در این مرحله، گرمای محیط به طور طبیعی حذف میشود و مناطقی که با این قسمت در تماس هستند، دچار کاهش دما میشوند.
- در این مرحله، کمپرسور چیلر، گاز را فشرده کرده و دمای آن را افزایش میدهد، سپس آن را به سمت کندانسور هدایت میکند. سپس کندانسور مبرد گاز را به مایع اشباع تبدیل میکند. این فرآیند در فشار ثابت اتفاق میافتد.
- آخرین مرحلهی این چرخه داخل شیر انبساط است که فشار را از روی مبرد گاز برداشته و باعث انبساط آن میشود. در نهایت، مبرد خروجی از شیر انبساط مخلوطی از مایع و گاز است که وارد اواپراتور میشود.
- اواپراتور و کندانسور دو قطب اصلی چیلر تراکمی هستند که به ترتیب کمترین و بیشترین دما را در دستگاه دارند. بنابراین باید به خوبی در برابر یکدیگر عایق بندی شوند تا در عملکرد تاثیری داشته باشد. تنها واسطه بین این دو مبرد است که در حین انجام کارهای خود بین آنها حرکت میکند.
اجزای چیلر تراکمی
پکیج چیلر بر طبق کمپرسور بخار یا جذب بخار مکانیکی کار میکند. در ساختمانهای تجاری اغلب از چیلر تراکمی استفاده میشود. این چیلرها از چهار جزء اصلی تشکیل میشوند:
1. کمپرسور
2. اواپراتور
3. کندانسور
4. دستگاه انبساط
این چهار جز به صورت تکی درون هر چیلر کمپرسی وجود دارند.
انواع چیلر تراکمی:
چیلرهای تراکمی را میتوان به دستههای مختلفی تقسیم کرد. این چیلرها بسته به نحوه کار کندانسور آنها به دو دستهی هوای سرد یا آب سرد تقسیم میشوند. برخی از کندانسورها با آب و برخی دیگر با گاز خنک میشوند.
در نوع آب خنک کننده، برای برعهده گرفتن بخشی از فرآیند نیاز به برج خنک کننده دارد اما چیلرهای هوای خنک کننده، نیازی به این برج ندارند.
انواع چیلر تراکمی بر اساس مبرد آنها:
چیلرهای هوا خنک
چیلرهای هوا خنک، هوا را با فن وارد سیستم کرده و لولههای کندانسور هم در معرض هوا قرار میدهند. از این طریق گرما از بین میرود. این نوع چیلر، انرژی بیشتری نسبت به چیلرهای خنک کننده با آب نیاز دارند اما هزینه تعمیر و نگهداری آنها کمتر است. زیرا تجهیزات کمتری داشته و فضای کمتری برای نصب آن نیاز است. تنها مشکل این سیستم، مسئله انسداد و مسائل مربوط به سیکل فرآیند دستگاه است. بهترین برند چیلر هوا خنک از نظر متخصصین، چیلرهای هیتاچی و گری هستند چرا که بیشترین بازدهی و کمترین میزان اتلاف انرژی را دارا میباشند.
چیلرهای خنک کننده با آب
چیلرهای خنک کننده با آب، گرما را از طریق پمپاژ کردن آب در یک کندانسور مهر و موم شده و پخش آن توسط برج خنک کننده، حذف میکنند. در حالت کلی این نوع چیلر، کم مصرفتر از چیلرهای هوا خنک هستند زیرا ظرفیت گرمایی آب بیشتر از هوا میباشد. این فرآیند گرمازایی، کمتر از فرآیند هوا خنک در گیر انسداد مسیر است اما هزینه نصب، تعمیر و نگهداری آن بیشتر خواهد بود.
چیلرهای اسکرو
در چیلرهای اسکرو هم از آب و هم از هوا استفاده میشود. این نوع چیلر مناسب خنک کنندگی دبیهای ورودی کم و متوسط است. در ادامه توضیحات بیشتری از این نوع چیلر خواهیم داشت.
انواع چیلر تراکمی بر اساس نوع کمپرسور
چیلرهای تراکمی را بر اساس نوع کمپرسور آنها به صورت زیر میتوان دسته بندی کرد:
سانتریفیوژ
همانطور که از نام آن پیداست، این کمپرسور با چرخش سانتریفیوژی، مبرد را فشرده سازی میکند. سر و صدا و لرزش تولید شده در چیلرها با این کمپرسور بسیار کمتر است و همچنین نگهداری این نوع کمپرسورها آسانتر و ارزانتر است.
سیلندر و پیستون
کمپرسورهای رفت و برگشتی، هم مکش و هم تخلیه را با یک حرکت انجام میدهند و مبرد را فشرده سازی میکنند. این نوع کمپرسورها را میتوان به عنوان عنصری برای مجموعه بزرگتر در نظر گرفت و با ترکیب سایر فاکتورها مجموعه قویتری ساخت. قیمت این دستگاه نسبت به دیگر دستگاهها کمتر است.
اسکرو
در این نوع چیلرها چرخ دندههای تراکمی هر دو متحرک بوده و به صورت مارپیچ هستند. دوام بالا و عمر طولانی از مزایای دستگاه به حساب میآید. اما مزیت اصلی این نوع چیلر، قابلیت کنترل فرآیند در ظرفیتهای بالا است.
اسکرال
در این نوع چیلر، دو چرخ دندهی پیچی وجود دارد که یکی ثابت و دیگری متحرک است. مبرد بین دو چرخ دنده متراکم میشود. صدای این نوع کمپرسورها معمولا کم بوده و قطعات زیادی ندارند. به همین دلیل عمر طولانی داشته و نیازی به نگهداری پیچیده و حساسی ندارند.
معرفی برترین برندهای چیلر موجود در بازار
در بخش چیلرهای تراکمی، برند هیتاچی ((Hitachi و گری(Gree)، پرچمدار بوده و از محبوبیت خاصی برخوردار هستند. این دو برند، کیفیت بسیار بالا و قدرت به شدت زیادی دارند و به همین دلیل انتخاب تمام حرفهایها میباشند اما در بحث نگهداری و تعمیر چیلر نیز به همان اندازه تخصص اولویت است. اما از دیگر برندهای تولید کننده چیلر می توان به پازاکی، اشنایدر، تراست، مدیا، دایکین و الجی اشاره نموده.
تعمیر چیلر
ما در مجموعهی نیاسرویس ارائه دهنده خدماتی از قبیل تعمیر، نصب و عیبیابی انواع چیلرهای تراکمی و هوا خنک در تهران بوده و با کمک بهترین تکنسینها و متخصصین تیم خود، آمادهی سرویس دهی به شما هستیم. برای دریافت مشاورهی رایگان از متخصصین ما در حوزه تعمیر چیلر، می توانید از طریق یکی از راه های ارتباطی با ما در ارتباط باشید.